БЕСОВИ У ЊЕМУ И БЕСОВИ ВАН ЊЕГА – КОНАЧНА ПОБЕДА (КЊИЖЕВНИ И ПСИХОЛОШКИ ПОГЛЕДИ НА ЛИК СВЕТОГА ПЕТРА КОРИШКОГ У ТЕОДОСИЈЕВОМ ЖИТИЈУ) (Baština, 2020)
У раду ће бити проблемски представљено и аналитичко-синтетички анализирано Теодосијево Житије Петра Коришког у светлу еремитске традиције. Центар истраживања чини лик Светога Петра Коришког у пустињачкој традицији средњовековне књижевности, двојност његове природе и важност борбе коју води, идући ка обожењу. У циљу да прикажемо борбу Светога Петра Коришког у сагласју са духовним, књижевним и психолошким утемељењима, посебна пажња биће усмерена ка корелацијским могућностима читања средњовековне књижевности и књижевности XIX и XX века. Спој чудесног и реалистичког, као одлика Теодосијеве поетике, воде ка разумевању Житија Петра Коришког изван задатих оквира старе српске књижевности.
Keywords: Теодосије Хиландарац, Петар Коришки, житије, средњовековна књижевност, борба, обожење, корелативност