СИНТАКСА У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДРУГОМ ЦИКЛУСУ ОБАВЕЗНОГ ОБРАЗОВАЊА (Baština, 2020)
Закон о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС“ број 88/2017) поред осталог  прописује принципе, опште циљеве образовања и васпитања, исходе образовања и васпитања, стандарде образовања и васпитања, кључне компетенције за целоживотно учење и опште међупредметне компетенције. У члану 10. Закона о основама система образовања и васпитања стандарди су одређени као: „Стандарди образовања и васпитања представљају скуп норми на основу којих се врши процена квалитета у систему образовања и васпитања, и то: 1) стандарди постигнућа ученика; 2) стандарди квалитета рада установе; 3) стандарди квалитета уџбеника; 4) стандарди компетенција наставника, васпитача и стручних сарадника; 5) стандарди компетенција директора.“
Keywords: Циљ, задаци, оперативни задаци, наставни садржаји, исходи, стандарди, српски језик, синтакса