АРХИТЕКТОНСКА СКУЛПТОВАНА ДЕКОРАЦИЈА ЦИВИЛНЕ БАЗИЛИКЕ У АНТИЧКОМ MUNICIPIUM DD (Baština, 2020)
Антички локалитет Миниципијум DD је један од ретких у нашој земљи чији је форум систематски археолошки истражен. Акценат наших истраживања у раду је на анализама архитектонске скуптоване декорације цивилне базилике на јужној старни форума која одражава специфичности архитектуре овог античког места. У светлу новијих сазнања у региону у могућности смо да одредимо место и ток развоја специфичних облика архитектонске скулптоване декорације и њихову појаву у склопу цивилне базилике. Морфолошко-стилском анализом су издвојени посебни детаљи који одређују идентификацију условa постојања и токове развоја декорације. Овим сазнањима су прецизније одређени стилски ред којем примерци припадају, порекло утицаја и усаглашеност са општим принципима обликовања римских декоративних елемената. Закључак је да декоративна камена пластика из цивилне базилике Муниципијума DD припада дорском стилском реду, са применом посебне врсте тзв. палминих ,,пергамонских” капитела. И поред начелне припадности римској дорској архитектури, јасан је и индивидуални приступ клесара при обликовању најдекоративнијих примерака камене пластике базилике.
Keywords: Муниципијум DD, цивилна базилика, касноантичка архитектура, дорски ред.