СИНТЕЗА ИЗМЕЂУ ДИГИТАЛНИХ МАРКЕТИНШКИХ СТРАТЕГИЈА И СТРАТЕГИЈА У ИГРИ ШАХ (Baština, 2020)
Шахисти схватају да добре стратешке одлуке захтевају узимање у обзир вероватних потеза и контра потеза противничких играча. Они проучавају приступ својих противника и идентификују вероватни редослед потеза који ће уследити. Гледајући и унапред и уназад,  прилагођавају потезе и своју стратегију која их у овој игри води ка победи. Много је примера из праксе у којима су организације користиле стратегије из шаха, које су се развијале стотинама година, како би надмудриле своје конкуренте на тржишту. Могуће је повући паралелу између стратегија ове древне друштвене игре и пословног окружења, а сазнања и искуства професионалних играча шаха, могу помоћи и маркетиншким стручњацима да освоје конкурентку предност на тржишту и остваре своје пословне циљеве и у дигиталном окружењу. Бити спреман на подношење жртве зарад дугорочног добитка, креативност и експериментисање, али и адаптивност и спремност за континуирано учење, само су неке од сличности које карактеришу ове две области. Из тог разлога основни циљ овог рада је да скрене пажњу професионалцима из области дигиталног маркетинга, на све могуће бенефите имплементирања стратегија игре шах у пословне стратегије. Предмет истраживања рада је да идентификује и испита ефикасност и ефективност стратегија шаха, које када се адаптирају на реално пословно окружење могу имати позитиван утицај на понашање потрошача, али и пружити помоћ компанијама да предвиде стратегије директних и индиректних конкурената на тржишту и на њих благовремено и адекватно одговоре.
Keywords: Шах, Стратегије шаха, Дигитални маркетинг, Дигиталне маркетиншке стратегије, Понашање потрошача, Конкуренција