ОДЛАЗАК ИВАНА СТАМБОЛИЋА У КОСОВО ПОЉЕ 6. АПРИЛА 1986. ГОДИНЕ (Baština, 2020)
У раду су анализиране околности под којима је дошло до одласка председника Председништва ЦК СК Србије, Ивана Стамболића, у Косово Поље 6. априла 1986. године, и последице те посете. Након отпочињања масовних долазака Срба из САП Косово у Београд, у фебруару 1986, праћеним учесталим претњама да ће организовати колективу сеобу и све чешћим контактима са противницима режима из редова критичких интелектуалца, одлазак Ивана Стамболића у Косово Поље је имао за циљ да утиче на смиривање ситуације, како би српско руководство добило довољно времена да на савезном нову добију подршку за редефинисање уставних односа републике Србије и њених покрајина. Архивска документација баца ново светло на ове догађаје и открива деликатну политичку позицију у којој се Стамболић налазио.
Keywords: : САП Косово, косовско питање, Иван Стамболић, Коста Булатовић, Добрица Ћосић, Српски покрет отпора, Косово Поље