ИНТЕРНАЛИСТИЧКА, ЕКСТЕРНАЛИСТИЧКА И КОГНИТИВНА КРЕТАЊА У ТЕОРИЈИ ЗНАЊА НОА ЛЕМОСА И ПУТЕВИ ЗНАЊА, ОДНОСНО ТОК КУРИКУЛУМ ТИМ СПРОДА (Baština, 2020)
Када је реч о теоријском  и аналитичком приступу и проучавању категоријезнања, једно од најчешће постављаних питања јесте питање докле досеже наше знање икоји су његови манифестациони облици. Савремена теорија знања, базирана на постулатима античких мислилаца и филозофа класицизма, говори о три врсте знања:пропозиционална знања,перцептивна знања изнања заснована на сазнању да су одређене тврдње истините. У раду се износе, објашњњавају и аргументују основне карактеристике наведених врстазнања према класификацији филозофа и епистемолога Ноа Лемоса и Тима Спрода. Такође, износе се и објашњавју разилике између два генерална погледа на природу оправданости знања, односно интернализма и екстернализма праћених именовањембројних фактора који их прате.
Keywords: знање, чињенице, оправданост, перспектива, курикулум, интернализaм, екстернализам, перцептуалност