МОЗАИК ИСКОНСКИХ КУЛТУРНИХ ВРЕДНОСТИ СРБА КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА (Baština, 2020)
Обичајност, као друштвени феномен, у првом плану значи постојање реда и морала у некој заједници људи, која претпоставља унапред одређено владање, понашање и поштовање његових специфичних неписаних закона. Специфичне карактеристике и манифестације међуљудских односа и понашања видљиве су у њиховом говору, стваралаштву и уметничком изразу, архитектури и култури становања, начину одевања и израде свечаних ношњи, затим у светковању породичних, црквених, школских и осталих празника и догађаја. Богатство и разноврсност таквих особина и обичаја постаје критеријум развијености етичке свести једног друштва, једне личности или породице као и мерило нивоа њихове културе. Слобода моралне личности огледа се, поред добре воље и у исправном односу и разумевању обичајних манифестација и њима условљеним емоцијама припадника једне друштвене заједнице. Свака култура развија своју сопствену духовну и материјалну баштину и на тај начин дефинише свој идентитет и карактер, као сопствени начин разумевања света. Срби Косовског Поморавља су предани чувари све српске историјске традиције, посебно оне о Косову. На том судбинском задатку редовно су имали потпору у својој цркви и свештенсву као и у преданом раду и стваралачтву својих учитеља, попут Зарије Поповића и Атанасија Урошевића.
Keywords: култура, уметност, народно стваралаштво, слобода, Косовско Поморавље, Драганац, Зарија Поповић, Атанасије Урошевић.