(untitled) (Baština, 2020)
Језичке промене важно су обележје свих живих језика, и оне су најуочљивије у структури и изгледу речника. Лексикон српског језика мења се услед различитих творбених процеса, али на њега знатно утиче и процес позајмљивања речи из других језика, посебно из енглеског језика који је данас доминантан и продире у све сфере човекове делатности. Речи позајмљене из енглеског језика, англицизми, имају значајну улогу у промени структуре лексикона српског језика, и млађа популација је посебно склона прихватању нових речи и употреби у свом говору и писању. Овај рад се бави статусом англицизама и њиховим утицајем на лексички фонд ученика средњошколског узраста. Рад за циљ има да утврди које англицизме ученици осећају као позајмљенице, а који су већ довољно одомаћени да их ученици не препознају као стране елементе у домаћем лексичком фонду. Рад се бави и односом употребе ових речи и разумевањем њиховог правог значења.