(untitled) (Baština, 2020)
Ново доба у коме се налазимо носи многе изазове али и многе шансе. Уласком у, доба знања, условљени смо коренитом променом статуса људског потенцијала а самим тим стратегији односа према хомо сапиенсу (човек разумни) као потенцијалу. У добу знања, човек није више продужена рука машине. Да би, у утакмици са савременим техничко-технолошким развојним трендовима опстао, неминовно је да преузме своју природом дану безконкурентну улогу јединственог мисаоног бића са неограниченим интелектуалним потенцијалом незаобилазним у процесу стварања нове вредности. Константне развојне, промене условљене аутоматизацијом, глобализацијом, информатизацијом, за "човека разумног" може бити не премостива претња или цивилизацијска шанса да открије, развије, материјализује свој скривен интелектуални потенцијал. У условима нове економије интелектуални потенцијал преузима не само водећу, него кључну улогу. Савремена истраживања су показала да инвентивност и иновативност стварају ефекат полуге, усмеравајући интелектуалне потенцијале ка стварању нових високотехнолошких достигнућа. Све је више компанија које вредност својих услуга или производа заснивају управо на откривању, развоју, материјализацији интелектуалног потенцијала као неограниченом конкурентном ресурсу. Предмет овог рада је да укаже на важност истраживања и изналажења нових приступа, нових алата, нових метода, за откривање, развој материјализацију, неограниченог интелектуалног потенцијала "мислећег човека". Циљ овог рада је подизање свести о шанси, какву човечанство није имало до сада, да у домену природног ресурса из улоге "алата који говори" или "продужене руке машине" преузме улогу "јединственог, мислећег, креативног, инвентивног, неограниченог, потенцијала". У раду смо се такође само површно дотакли могућих савремених метода за откривање, развој, материјализацију хуманог потенцијала, као што су: пословни консалтинг, пословни коучинг, пословни менторинг.