(untitled) (Baština, 2020)
Домаће правно лице, односно предузетник, а у изузетном случају и страно правно лице, уколико жели да отпочне са обављањем енергетске делатности мора да прибави лиценцу. У питању је правни акт којим се утврђује испуњеност услова за обављање енергетских делатности, прописаних чланом 2. тачка 36) Закона о енергетици (Ђуришић 2012). Уколико су испуњени сви законом прописани услови, доноси се решење којим се издаје лиценца. У противном, захтев странке се одбацује или одбија у зависности од тога да ли је подносилац захтева доставио сву потребну документацију, па је приликом увида у достављене исправе утврђено да се исте не могу прихватити као релевантни докази, или пак странка није уредила свој поднесак у остављеном року.