(untitled) (Baština, 2020)
Размена велике количине података допринела је да информационе (комуникационе) технологије постану саставни део живота савременог света,често обликујући јавно мњење, било да је реч о њиховој употреби или неретко и злоупотреби. У том контексту и савремени тероризам, у сврху промовисања али и регрутовања за своје активности, користи, односно злоупотребљава њихове различите могућности, а нарочито интернет. Kоришћењем интернета, ширење терористичке пропаганде је толико олакшано да га је практично преплавила. Овај начин изношења ставова и претњи од стране терориста, вршења притиска на противнике, као и врбовање нових чланова допринео је успону деловања терористичких група које интернет злоупотребљавају у медијске сврхе. Додатни проблем представљаја немогућност његове ефикасне и правовремене контроле како би се спречила злоупотреба у циљу терористичке пропаганде али и чињеница да се највећи део пропагандних активности не може благовремено спречити и ограничити с обзиром да се задире у област поштовања људских права, као што су слободa мишљења, вероисповести и други. Док пропаганда, сама по себи није забрањена, употреба пропаганде у циљу подстицања промовисања, финансирања, врбовања, обучавања и извршења тероризма је категорисана као кривично дело. Како би се доказало подстицање на тероризам, према европском законодавству, углавном се мора указати на везу намере и директне узрочности између наводне пропаганде и стварне завере или извршења терористичког дела. У вези с тим, циљ овог рада је да укаже на опасност терористичке пропаганде на интернету, као и на њене видове испољавања и обележја (симболе), како би се правовремено идентификовала и на адекватан начин минимизирала.