(untitled) (Baština, 2020)
Migraciona kretanja stanovništva su postojala tokom čitave historije čovječanstva, pri čemu su osnovni razlozi za napuštanje sopstvene teritorijalne ili etničke zajednice bili potraga za boljim životom ili spasavanje od progona i nasilnih konflikata. Za razliku od legalnih migracija, koje se odvijaju po zakonima države porijekla migranata i zemlje destinacije, postoje i ilegalne migracije koje su odraz posebnih okolnosti i koje znače svako premještanje stanovništva sa područja jedne zemlje na teritoriju druge koje se ne odvija prema propisima tih država, a također i boravak stranaca u određenoj zemlji na način koji je nesaglasan sa njezinim zakonodavstvom. Stoga je cilj ovog rada analiza bezbjednosnih aspekata migracionih procesa na procesu EU.