(untitled) (Baština, 2020)
Danas u novim ekonomskim i geopolitičkim okolnostima, u eri globalizma, svaka pojedinačna zemlja ima otežan zadatak da se po nečemu izdvoji i da se na osnovu toga kvalitetno ekonomski i politički pozicionira. Republika Srbija, kao i svaka druga mala zemlja, može i mora jedino da ponudi samo ono najbolje što ima. LJudi koji su izlazili kao produkt jednog obrazovnog sistema, koji je decenijama krasio ove prostore, su svakako ono najbolje čime ova zemlja je oduvek raspolagala. Međutim, stanje se permanentno menja, jer su i mnoge druge zemlje konkurenti uvideli da velikima mogu biti interesantni samo ako im ponude dve stvari: rad ili znanje, ili najbolje i jedno i drugo. Na taj način i Republika Srbija biće interesantna i u ekonomskom i političkom pogledu, te kroz ovaj rad želimo upravo da ukažemo na značaj kvalifikovanog ljudskog faktora za stvaranje komparativne marketing prednosti Republike Srbije, i u evropskim i u svetskim okvirima.