(untitled) (Baština, 2020)
Pri donošenju odluka u kupovini potrošači se mnogo više oslanjaju na svoje emocije nego na svoj um.Čula ljudima omogućavaju da se povežu sa svetom koji ih okružuje, ali i da u potpunosti dožive brendove i sa njima ostvare emocionalnu povezanost. Oblast marketinga, koja se bavi proučavanjem i upotrebom ljudskih čula u brendiranju poznata je u literaturi kao senzorni marketing. Danas je potrebno potrošačima kroz brendove ponuditi potpuni doživljaj, kroz svih pet ljudskih čula. Jedino se na taj način kompanije mogu izboriti sa konkurencijom na tržištu i precizno odgovoriti na potrebe i želje potrošača.Dosadašnja istraživanja iz oblasti senzornog marketinga pružaju vrlo optimistične rezultate. Međutim, nameće se zaključak, da i pored velikih benefita koje ove metode mogu pružiti marketinškim stručnjacima, neophodno je nastaviti sa istraživanjima kako bi ove metode postale efikasnije i preciznije.Iz tog razloga, glavni cilj ovog rada je skretanje pažnje marketarima na mogućnosti ovih metoda da kreiraju emocionalnu povezanost između potrošača i brendova, da istražinjihov uticaj i ukaže na prednosti ovih metodau odnosu na tradicionalne marketinške metode. Predmet istraživanja rada je identifikovanje i ispitivanje efekata koji senzorni marketing može imati na ponašanje potrošača prema brendovima.Metode istraživanja korišćene u ovom radu su kvalitativna i kvantitativna analiza sadržaja.