(untitled) (Baština, 2025)
У путопису Векови израсли из корена поводом поновног открића значења симбола лобања у збирци Привремено мртав у српском светилишту Хиландару, Александар Деспотовић је записао: „Нећу вам рећи колико сам дуго боравио са тим лобањама немањићких монаха, са том духовношћу. Знам да сам са њима од свог рођења“. И тако нас упутио на магистрални пут који води до златног пресека или испод црте за вредновање естетике православне духовности у структури целине његовог књижевног опуса од дванаест књига песама и путописа. Тај пут почиње од „потиснуте религиозности“ и завршава се апсолутним прихватањем вредности православне духовности. У раду златни пресек илуструјемо и вредновањем књижевне критике показујемо присуство естетике православних вредности као континуитет уметникове идеје и основни квалитет поетике у целини опуса.