(untitled) (Baština, 2025)
Рад се бави покушајем стварања тајне самодобрамбене организације Срба у Косовском Поморављу, Сиринићу, на Косову и у Метохији 1904–1905. Организовање је било базирано на наоружавању становништва, формирању потајних чета и канала за пренос оружја од српско-османске границе преко Шар-планине и околине Тетова, до српски изјашњених крајева преко Вардара, у Порече и околину Кичева. Авантуристи и бившем хајдуку Саватије Милошевић, службенику битољског и приштинског конзулата поверена је дужноста стварања организације. Уздајући се у своје старе везе са Албанцима у Метохији, организацију коју је створио, и чињеницу да је његов сарадник Лазар Кујуџић био родом из Ораховца, Милошевић је покушао да преведе чету и товар оружја преко Косова и Метохије до околине Кичева. Седмочлана српска чета сукобила се са османском војском и локалним Албанцима у Великој Хочи, где је уништена до последњег човека. Изгибија чете изазвала је енклавизацију Срба у Ораховцу и Великој Хочи и њихово страдање, али и насртаје Албанаца на Србе и насилних претраге оружја међу српским заједницама на Косову и у Метохији.