(untitled) (Baština, 2025)
Предмет овога рада јесте војна лексика српског језика забележена у крагујевачком издању Новина српских, коју ћемо посматрати као терминолошки подсегмент који чини саставни део лексичког система српског језика. Лексички састав војних термина ексцерпираних из крагујевачког издања Новина српских, поред препознатљивих, чисто војних термина, чине и речи општеупотребног фонда употребљене у војном контексту. Насупрот томе, у нашој грађи бележимо и некада уобичајену, али данас застарелу терминолошку лексику, као и лексику страног порекла, која је у српски језик ушла путем посредних језичких контаката, а којом се означавају некада релевантни појмови у војним формацијама некадашњих страних власти на овим просторима. Циљ нашег рада стога је двојак: 1) лексичко-семантичка класификација чисто војних термина са једне стране, а са друге стране 2) регистровање и класификовање оних примера који су током времена изгубили статус терминолошких јединица, као и оних који улазе у састав општеупотребног лексичког фонда, али одређеним значењем представљају део војног терминосистема.