(untitled) (Baština, 2025)
Апстракт: Циљ овог рада је да се да што је могуће целовитија слика локалних избора у општини Лепосавић од обнове вишепартијског система у Републици Србији почетком 1990их година. Општина Лепосавић има занимљиву политичку историју. Од 1912. део ослобођен је од турске власти и постао је део српске државе, а од 1953. године припојена Аутономној Косовско-метохијској области, и дуго времена фактички била једина искључиво српска средина у АП Косово и Метохија. Након доласка међународне управе 1999. године општина Лепосавић, као и друге српске средине на Косову и Метохије, нашла се у специфичној ситуацији у којој је постојала дуалност власти, све до потписивања ”Бриселског споразума” 2013. године који је и ову локалну самоуправу сврстао у ред средина које припадају, још увек неформираној, Заједници српских општина. До нових напетости долази 2022. године кад српски представници напуштају локалне институције привремених органа самоуправе администрације у Приштини, услед упорних и опет поновљених претњи да неће бити формирана Заједница српских општина. Услед наведених чињеница, несумњива важност Лепосавића даје нам повода да испитамо изборну вољу њених становника, сходно често промењеним контекстуалним условима.