(untitled) (Baština, 2025)
Музички фолклор представља значајан облик нематеријалне културне баштине и вредан васпитни ресурс у раном детињству. Рад истражује педагошки и културолошки потенцијал традиционалних дечјих песама, бројалица и игара у контексту предшколског васпитања, с акцентом на развој говора, ритма, моторике, социјалних вештина и културног идентитета. Анализирано је преко три стотине јединица музичког фолклора из литературе објављене од 1928. до 2022. године, намењених раду са децом предшколског и млађег школског узраста, уз жанровску и функционалну класификацију садржаја. Посебна пажња дата је значају матерње мелодије, као и улози породице и васпитача у очувању и преношењу традиције. Истраживање указује на потребу за методичком интеграцијом фолклорних садржаја у предшколске програме и значај интердисциплинарног приступа у афирмацији културног наслеђа и јачању националне свести код деце.