(untitled) (Baština, 2025)
У раду је табеларно приказана и квантитативно анализирана помоћ у уџбеницима коју је Србија слала школама изван својиг граница од 1868. (посебно од почетка године и од оснивања Одбора за школе и учитеље у Старој Србији и Босни и Херцеговини) до 1878. године. Резултати анализе показују да је највише уџбеника, и оних са идентитетским садржајем и укупно, слато школама у Старој Србији, те да је укупан број уџбеника послатих од почетка рада Одбора до краја 1878. био три пута већи него у периоду од 1849. до почетка рада Одбора 1868. године. Рад је написан на основу необјављене и објављене архивске грађе српског порекла.