(untitled) (Baština, 2025)
На примеру три путописа, „Пут Охрида“, „На Охридском језеру“ и „Охридске медитације“, у овом раду тумачимо поетичке дилеме, одлуке и одлике стваралачког чина Радета Драинца почетком 30-их година XX века. Поетичко укрштање хипнизма и соцреализма, преиспитивања, скепсе, пароксизми и продуктивности њихових сусретања, представљају предмет предстојећег истраживања. Наш основни задатак је да утврдимо начине на које је хипнизам улазио у соцреалистички контекст, мењао се, прилагођавао и покоравао сили буђења. Док у ширем смислу рад има за циљ да покрене научно интересовање за књижевни топос града Охрида, у ужем смислу треба да пружи допринос бољем познавању Драинчеве верзије тзв. књижевнолевог фронта и новореалистичке литературе.