(untitled) (Baština, 2025)
Предмет овог рада су ирегуларне миграције и кријумчарење људи западнобалканском рутом кроз Србију. Масовне ирегуларне миграције у економски развијене европске државе становника појединих азијских и афричких држава захваћених оружаним сукобима последњих година довели су до пораста броја учинилаца кривичног дела кријумчарења људи. Остваривање високог незаконитог профита кријумчара људи је погодовало развијању криминалних активности са елементима организованости. Кријумчарење људи је постала доминантна криминална делатност многих криминалних група регионалног и међународног карактера. У многим случајевима криминалне групе за одређен новчани износ кријумчаре ирегуларне мигранте од матичних држава чији су они држављани до држава Западне и Средње Европе. Западнобалканска кријумчарска рута која једним краком прелази преко државних граница Србије актуелна је од 2011. године. Применом научних метода: анализе садржаја, статистичке методе, компаративне и формално-логичке анализе, обрађени су подаци који се односе на поступање српске полиције и правосудних органа у циљу спречавања незаконитих миграција и супротстављања овој врсти криминала у периоду 2018-2023. година са посебним освртом на казнену политику судова у периоду 2018-2022. година.