(untitled) (Baština, 2025)
У савременим безбедносним условима двадесет и првог века, разматрати појам и реалитет тероризма значи сагледавати сложену и битну друштвену појаву. Перманентна примена савремених научно технолошких достигнућа доприносе развоју нових форми и облика терористичког деловања, што указује да тероризам није само политички, већ и правни, историјски, безбедносни, социолошки, психолошки и медијски феномен. Стога је за научно и стручно проучавање потребан мултидисциплинарни приступ. Сагледавајући битне чињенице историјских показатеља и правне регулативе у Републици Србуји указаћемо на актуелност и потребу за адекватним ефикасним и ефективним регулисањем предметног садржаја. Глобализација као процес културног, политичког и економског повезивања присутна је у готово свим сегментима друштва, а у прилог томе, незаобилазно је истаћи да тероризам данас има глобални карактер и да представља глобалну безбедносну претњу. Упоредно са развојем цивилног ваздушног саобраћаја порастао је и број терористичких напада. Отмица ваздухоплова, подметање експлозивних направа на ваздухоплове, различити облици саботаже, судари ваздухоплова на земљи и у ваздушном простору, само су неки од видова терористичких напада, док је рањивост цивилног ваздушног саобраћаја тероризмом постајала све извеснија.