(untitled) (Baština, 2025)
Правни историјски извори лишење слободе први пут спомињу тек 1299. године. Управо је то разлог да се у истраживање ове теме укључе наративни извори. Пре свега Житије Св. Симеона од Стефана Првовенчаног и Житија Св. Симеона и Св. Саве од Доментијана. У делу Стефана Првовенчаног, забележени су појмови из Рашке у XII веку, за лишење слободе, тамницу, окове, узе, излазак из тамнице. Доментијанова дела, која доносе податке до 60 – тих година XIII века, су много богатија појмовима за лишење слободе. Јавља се и први помен потере, кршења права, појам за лице лишено слободе, чуваре тамница и сл. Све то доказује да је лишење слободе постојало у XII веку, а да се у следећем наставило развијати што је довело до настанка нових појмова, као и умножење појмова за већ постојане елементе. Преме томе, лишење слобде није преузето крајем XIII века из Византије већ је постојало код Срба у Рашкој.