(untitled) (Baština, 2025)
Аспекти проблематике овог истраживања у ширем смислу обухватају изазове политике нормализације односа Београда и Приштине која се води под окриљем Европске уније и захтева примену двоструког приступа. Политика нормализације ЕУ у протеклим годинама примарно се фокусирала на међувладин ниво, што је резултирало низом постигнутих споразума између Београда и Приштине, у различитим сферама живота. Са друге стране, ЕУ је у својој политици занемарила локални контекст, будући да је међуетничка динамика на Косову и Метохији остала оптерећена бројним факторима дестабилизације, као и даљим учвршћивањем постојећих конфликтних структура. У оквиру политике нормализације односа могло се идентификовати очигледно неподударање у резултатима на релацији постигнутих споразумних решења и стања на локалном нивоу, првенствено на северу покрајине. У раду се уочени диспаритет анализира у контексту питања изостанка формирања Заједнице српских општина. Коришћене методе истраживања оличене су у анализи садржаја релевантних докумената, анализи дискурса и квалитативној анализи медијских садржаја.