(untitled) (Baština, 2025)
Вештачка интелигенција убрзано мења и преобликује свакодневни живот, доносећи несумњиву корист човечанству са једне стране и изазивајући лавину етичких питања са друге. Након усвајања Уредбе о вештачкој интелигенцији у ЕУ започео је процес прилагођавања њене употребе у многим осетљивим областима, међу којима и у контроли граница. Аутори у фокус истраживања стављају регулаторни процес ЕУ на увођењу система вештачке интелигенције као чувара граница заједно са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу ‒ Фронтекс. Употребом историјског метода, метода анализе правних норми и применом телеолошког метода аутори указују на почетке правне регулације коришћења савремених технологија, али и како су истраживања и технолошке иновације еволуирале и постале део законодавства ЕУ за употребу вештачке интелигенције у граничним контролама. Затим се правац истраживања усмерава на конкретно законодавство ЕУ и указује на класификовање система вештачке интелигенције за контролу граница као високоризичне, да би на крају била приказана улога Фронтекса у истраживањима вештачке интелигенције ради остваривања веће ефикасности у извршавању задатака контроле граница.