(untitled) (Baština, 2025)
Дефинисање положаја и значаја интелектуалаца у савременим друштвима представља једно од најважнијих питања која се тичу његовог функционисања. У складу са тим, рад се, са једне стране, бави карактеристикима и друштвеном улогама интелектуалаца у модернистичком и постмодернистичком времену и контексту. Са друге стране, интелектуалци се анализирају као аутономно класни, класно зависни или не-класни феномен. Разматрање започиње дистинкцијом између западног и источног поимања интелигенције, и дефинисањем појма парезије као битног за разумевање диксурса/метанаратива интелектуалаца. Фундаменталне одлике модернистичких и постмодернистичких интелектуалаца су нужно повезане са општим атрибутима пројеката модерности и постмодерности и са генуиним друштвеним, наративним, дискурзивним, кризним и културалним карактеристикама времена, тј. контекста, у коме се њихов ангажман развија, одвија и одржава. Рад се завршава идентификовањем битних премиса за анализу српских интелектуалаца.