(untitled) (Baština, 2025)
У раду је дат приказ стања на граници Крушевачког округа у периоду након абдикације кнеза Милоша до успостављања уставобранитељске епохе и времена кнеза Александра Карађорђевића. Крушевачки округ је био погранични и то је условило сталне упаде Турака и Арбанаса, који су се огледали у нелегалним преласцима, неовлашћеној трговини, непоштовању карантинских правила, крађи стоке која је у овом периоду била на врхунцу, али је настављена и током целокупне владавине уставобранитеља. Јошанички и Кознички срез су посебно били угрожени, али ништа боље стање није било и у Бугар Моравском и Крушевачком срезу. Српске власти су реаговале, обавештавале представнике званичне османске власти, али и на све друге начине гледале да сачувају своју територију, а самим тим и аутономију.