(untitled) (Baština, 2025)
Трансхуманистички манифест већ дуго подстиче академске расправе о потенцијалима еволуције човечанства, првенствено вођене технологијама у експоненцијалном развоју. Унутар његових авангардних смерница налази се пророчка визија: свет у коме су људске способности – интелектуалне, физичке и психолошке – значајно повећане, превазилазећи конвенционалне границе биологије. Овај рад има за циљ да поново размотри и критички оцени Манифест у светлу недавних напредака у дигиталној ери, препознајући везе између замишљане будућности прошлих деценија и садашње путање развоја. Полазећи од основних теорија, укључујући Хараријев увид о Хомо Деусу, Курцвејлово предвиђање технолошке сингуларности и Бостромову хипотезу о симулацији, овај рад истражује нијансе идентитета, свести и социокултурних промена у добу дигиталне доминације.