(untitled) (Baština, 2025)
Овај рад истражује утицај културних традиција на остваривање породичних права на Косову и Метохији, са посебним освртом на односе између обичајног права и савременог законодавства. У контексту мултиетничког и постконфликтног друштва, културне норме играју значајну улогу у обликовању породичних односа, често утичући на њихово правно регулисање. Истраживање указује на често присутан конфликт између културних традиција и важећег законодавства, нарочито у областима брака, развода, старатељства и наследноправних односа. Истраживање је засновано на анализи обичајног права, где се настоји утврдити како културне традиције обликују правну стварност и који се изазови јављају у хармонизацији традиционалних вредности са савременим законодавством. Циљ овог рада је да испита на који начин културне традиције утичу на остваривање породичних права у овом региону, уз осврт на изазове који се јављају у примени закона у мултикултурном и постконфликтном контексту. Анализа се заснива на мултидисциплинарном приступу који обухвата емпиријску анализу, упоредно-правну методу и теоријске увиде из области социологије и права. Резултати указују на значајну улогу културних традиција у обликовању породичних односа, али и на потребу за унапређењем правне свести и хармонизацијом између обичаја и закона. У закључку се истичу препоруке за јачање правне заштите породичних права кроз едукацију, реформе и ширење дијалога између традиционалних заједница и правних институција.