(untitled) (Baština, 2025)
Овај преглед даје детаљан приказ централне улоге формалног образовања у управљању културним и националним идентитетом, наглашавајући међузависност и синергију између културе и образовања. Студија потврђује предности интегрисања тема културног и националног идентитета у наставни план и програм, које подстичу критичко мишљење, толеранцију и инклузивност. Кроз проучавање историје, језика, уметности, сарадњу са културним институцијама, организацију културних догађаја или посете културним локалитетима, образовање може допринети разумевању и очувању културног и националног наслеђа. Извештај пружа корисне увиде кроз примере из стварног живота из различитих делова света. Такође истиче потребу за уравнотеженим и нијансираним приступом који се бави изазовима глобализације, различитим етничким структурама и коегзистенцијом образовања за национално и глобално грађанство. На крају, студија аргументује да је образовање моћно средство за очување културног и националног наслеђа, како за очување културног наслеђа, тако и за промоцију јединства, друштвене свести и глобалног поштовања.