(untitled) (Baština, 2025)
На основу архивске грађе Дипломатског архива Министарства спољних послова Републике Француске у Паризу, у овом научном раду биће представљени ставови Француске према политичкој и економској кризи кроз коју је пролазила СФРЈ у периоду 1981-1982. За анализу информација доступних француској дипломатији о СФРЈ у овом периоду посебно је значајна свеобухватна нота коју је сачинила француска радна група коју су чинили представници неколико француских министарстава и служби (одбране, спољних послова, економије, безбедности) а који нам поред осталог, даје неколико сценарија како се може развијати криза у СФРЈ. Пажња ће бити посвећена и перспективи дипломата o темама оживљавања национализама у СФРЈ. Циљ овог научног рада је да се представљањем српској јавности до сада непознатих докумената, дође до потенцијално нових сазнања о ставовима Француске, као једног од најважнијих међународних актера према дешавањима у СФРЈ током последње деценије постојања ове државе.