(untitled) (Baština, 2024)
Појава сајбербулинга (cyberbullying), у дигиталном добу, представља озбиљан друштвени проблем који захтева пажљиво проучавање и адекватан приступ превенцији истог. Рад анализира дефиницију сајбербулинга, његове карактеристике, узроке као и последице ове појаве. Напредак информацијско-комуникацијских технологија, уједно праћен и растућом приступачношћу интернету, резултирао је појавом нових облика образовања, комуникације и забаве. Међутим, истовремено се отварају врата и ка новим могућностима за насилно понашање. Континуирани развој технологије трансформисао је начин на који људи реагују, стварајући нове дигиталне просторе у којима се одвија широк спектар активности. У таквом окружењу, појава попут сајбербулинга, онлине злостављања, крађе идентитета и других дигиталних претњи постале су све присутније, истовремено изазивајући забринутост друштва, што резултира потребом за адекватном стратегијом превенције и реакције. Сајбербулинг (сyberbullying) може се дефинисати као намерно злостављање или узнемиравање појединца путем друштвених мрежа, електронске поште, путем телефонских позива или порука, електронских медија, које се понавља кроз време. С обзиром на свеприсутност комуникације дигиталним путем као свакодневнице у интеракцији међу друштвом, нужно је подробније разумевање начина како дигитално насиље може нанети озбиљне менталне, емотивне и социјалне последице код свих особа које су изложене. Дигитално насиље може се разноврсно манифестовати, не ограничавајући се само на сајбербулинг, претње путем интернета, дистрибуцијом неприкладног садржаја и слично. Наведене врсте злостављања могу изазвати трајне и дубоке трауме, смањити ниво самопоуздања код особа које су етикетиране овим типом насиља, оштетити их емотивно и социјално. Овај рад даје ширу слику утицаја дигиталног насиља на све аспекте личности са посебним нагласком идентификације ризичних фактора и развоја превенције са циљем заштите сваког појединца у дигиталном окружењу.