(untitled) (Baština, 2024)
Важност одбране Устава и државе, у структури, уређењу и величини, каквом је акт највише правне снаге утемељује, непроцењива је са аспекта Републике Србије као државе која је вековима на удару разних дестабилизујућих фактора, било унутрашње, било спољашње природе. Аутори су радом конципираним на овакав начин, желели пре свега подсетити ширу јавност, стручну и лаичку, на одреднице Устава Републике Србије поводом територијалне целине, територијалног интегритета, територијалног суверенитета, независности и уставног уређења, са једне стране, али и праксе и недозвољених понашања, која су потенцијално или истински, усмерена управо за деструкцију наведених појмова. Циљ рада јесте научно-стручна анализа и објашњење проблема који се јављају на унутрашњем или међународном нивоу, а директно се тичу стабилности уставног уређења Републике Србије. Препознавши као деликатан проблем заштиту уставног уређења Републике Србије, аутори су извршили правно-криминолошко-социолошку анализу предметног проблема и анализирали број процесуираних пунолетних лица за кривична дела усмерана ка уставном поретку и безбедности у претходном десетогодишњем периоду. Сврха рада јесте каузална анализа кривичних дела из ове области са циљем установљења могућих унапређења уставно-правне или кривично-правне регулативе, а све у циљу унапређења заштитног односно одбрамбеног система Републике Србије.