(untitled) (Baština, 2024)
У раду се бавим анализом схватања Платонове политичке филозофије у делу једног од најистакнутијих професора и декана Правног факултета, ректора Универзитета у Београду, председника Српске краљевске академије наука и председника Владе Краљевине Југославије у избеглиштву, Слободана Јовановића. У свом обимном научном опусу, Слободан Јовановић се бавио истраживањем националне политичке историје XIX века, теоријом државе и права, уставним правом, питањима из области политичке социологије, али и историјом политичких теорија. Ипак, чини се да овај део Јовановићевог научног опуса до сада није био довољно изучаван. Поред истраживања политичких, економских и друштвених доктрина Никола Макијавелија, Едмунда Берка, Карла Маркса, Фридриха Енгелса, Констана, Келсена, Питамица, теоретичара који припадају антимарксистима, Јовановић је посебну пажњу посветио и античкој политичкој филозофији, односно Платоновим делима.