(untitled) (Baština, 2024)
Пера Тодоровић (1852–1907) представља једну од најинтригантнијих личности у политичком животу Србије друге половине 19. и почетка 20. века. Један је од главних идеолога српског радикализма, и имао је огроман утицај на рад и организацију Народне радикалне странке. Поред тога се истакао и као утицајан новинар и добар књижевник. У раду је анализирана његова политичка делатност након пуштања из затвора јануара 1886. године, чему је претходио споразум са краљем Миланом Обреновићем. Договор са владарем извукао је његове политичке саборце из затвора и омогућио обнову политичког деловања Радикалној странци. Међутим, радикали нису били задовољни Тодоровићевом политиком и његовим залагањем да се направи споразум са Напредном странком. Његова и политика Главног одбора странке су се све више разилазиле, те је Тодоровић веома брзо постао дисидент и огорчени противник радикала.