(untitled) (Baština, 2024)
Рад се бави питањима историје, трауме, демистификације и нарације присутним у романима Давида Албахарија Мрак и Животињско царство. Након увода, у ком се разматрају одлике Албахаријевог књижевног стваралаштва, представљена је методологија истраживања и дати су основни подаци о романима Мрак и Животињско царство. У централном дијелу рада се наведени романи, индивидуално и компаративно, детаљно приказују и анализирају у односу на релевантне параметре условљене темом рада (историја, траума, демистификација). Коначно, у завршном дијелу рада, наведени романи се посматрају као цјелина, те се говори о њиховим (заједничким) наративним карактеристикама и изводе закључни ставови.