(untitled) (Baština, 2024)
Насиље у породици представља све већи правни и социолошки проблем. У оквиру овог насиља у породици, долази до различитих насилничких манифестација, а у позицији жртве се могу наћи жене, мушкарци, деца и стари, али у најређем броју случајева се јављају мушкарци. Насиље у породици се може манифестовати на различите начине, а само насиље не мора увек подразумевати примену физичке силе, већ се може састојати у психолошком насиљу, економском насиљу и другим облицима ускраћивања одређених права. Аутор се у раду бави проблемом насиља према старим лицима у оквиру проблема породичног насиља, уз посебну пажњу једног од врло заступљених облика насиља и експлоатације старих, познатог као синдром „баба робиња“. У раду ће се дати и конкретни примери из праксе са освртом на судску праксу и поступање надлежних органа у таквим и сличним ситуацијама.