(untitled) (Baština, 2024)
Ова студија анализира употребу роботизованих борбених система током инвазије Руске Федерације на Украјину (специјалне војне операције оружаних снага Руске Федерације) у два периода. Први период се односи на почетак специјалне војне операције (24. фебруар 2022.) до проглашења делимичне мобилизације у Руској Федерацији и одржавања референдума у четири региона Украјине о придруживању Руској Федерацији. Други период укључује сукоб након припајања Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области Руској Федерацији. Студија критички анализира концепт употребе беспилотних летелица као и начин борбе против беспилотних летелица у одређеним борбеним ситуацијама током специјалне војне операције Руске Федерације у Украини. Ова студија поставља хипотезу да успех употребе роботизованих борбених система зависи од искуства у борби против беспилотних летелица. , поузданости командно-информационог система, система електронског ратовања и система противваздушне одбране. Страна у сукобу на територији Украине која је планирала слојевит приступ у борби против беспилотних летелица (добра процена обавештајних података, употреба система за електронско ратовање, системи противваздушне одбране, ефикасни и ефикасна примена научених лекција) имала је више успеха у сузбијању употребе беспилотних летелица.