(untitled) (Baština, 2024)
Почетком 30-их година ХХ века у Београду је формирана евиденција о власништву над непокреностима. Радило се о тапијама које је сопственицима издавао Суд општине града Београда. Издато је укупно 12.471 тапија, од којих је 10 потврђивало власништво Српске Краљевске Академије Наука. Данас се ове тапије чувају у Историјском архиву Београда. Исте су, као приказ архивске грађе, приређене у овом раду, са циљем да допринесу широј слици о уређењу имовинско-правних односина у Београду у времену Краљевине Југославије. Како тапије осим података о непокретностима сопственика садрже и податке о имовини одређених личности који се јављају у улози граничара, исте могу послужити и просопографији Београда. У овом раду, као репрезентативни пример тапијског ситема у Београду, због нарочитог националног значаја који поседује Српска Краљевска Академија Наука, одабране су тапије које сведоче о њеној имовини.