(untitled) (Baština, 2024)
Судбину земаља Западног Балкана током историје углавном су одређивали политички фактори, а њихово укључивање у интеграционе процесе представља покушај да се економским факторима и одрживом развоју да примат, у односу на политичке факторе. Данас наилазимо на велики број коментара, изјаве експерата и представника политичких организација о потенцијалним ефектима иницијативе „Отворени Балкан“, али и на недостатак озбиљнијиј теоријских и емпиријских истраживања о њеном напретку и потенцијалним ефектима на одрживи развој региона. Управо због наведеног, аутори овог рада пажњу посвећују проналажењу одговора на питање како се развијала ова иницијатива и који су њени потенцијални ефекти на одрживи развој, односно у којој мери она доприноси повећању благостања чланица и земаља у окружењу. Емпиријски докази за прихватљивост најважнијих ставова и закључака који се у раду износе, обезбеђени су кроз истраживање у коме је учествовао први аутор овог рада, а на основу података које је прикупила Агенција Фактор Плус у свим земљама потписницама иницијативе.