(untitled) (Baština, 2024)
Људска историја обележена је различитим терористичким деловањима, стога можемо рећи да тероризам карактерише скоро све епохе људске цивилизације. Од јеврејске зилотске групације познатије као Сикари, преко шитске верске секте Асасина из 11. века па све до Француске револуције, Пролећа народа и познатих бомбашких напада и атентата, тероризам као облик насиља представља једну од водећих претњи безбедности. Таласи тероризма у последњих 100 година запљускују савремену цивилизацију а сваки талас са собом носи неки нови облик терористичке активности. Један такав талас „запљуснуо“ је и простор бивше Југославије и на светлост дана „избацио“ једну терористичку творевину коју у литератури препознајемо као Усташа - Хрватски револуционарни покрет. Управо ће овај покрет, његов настанак и еволуција бити предмет детаљне анализе овог научног рада, такође ћемо посебну пажњу посветити радикалној идеологији покрета, терористичким активностима и злочинима, поготово над српским становништвом.