(untitled) (Baština, 2024)
Нове технологије и предности које доносе са собом све више улазе у све поре друштва. Нови тренд који комбинује виртуелну стварност (ВР) са сценаријима из стварног света, који се огледа у уређајима мешовите стварности (МР), првенствено у слушалицама ХолоЛенс, које омогућавају корисницима да истражују свет мешовите стварности и контролишу своје покрете (чак и без коришћења руку), све више проналазе пут до сектора образовања. Предмет овог рада је анализа утицаја и предности уређаја мешовите стварности (МР) у образовању, са посебним фокусом на изградњу комуникације и сарадње ученика у процесу учења. Циљ овог рада је да стручњацима из области образовања укаже на предности примене ових нових технологија у образовном систему у циљу повећања мотивације ученика, побољшања њиховог разумевања садржаја који им се предаје, али и пружања подршке ученицима са слабим успехом у превазилажењу изазова учења. Појава имерзивних технологија омогућила је ученицима да уче на даљину, што се показало веома корисним током пандемије. Сложени тренинзи, експерименти и групни пројекти сада могу да се спроводе у виртуелном окружењу независно од стварности, што може помоћи ученицима да постану вештији и ентузијастичнији без бриге да ће резултати бити мање ефикасни него у традиционалном окружењу.