(untitled) (Baština, 2024)
Циљ истраживања је био да се кроз проучавање ставова, искустава и стручних поступака запослених социјалних радника у центрима за социјални рад (ЦСР) у Републици Србији (РС) допринесе бољем разумевању комплексне динамике сиромаштва и улоге система социјалне заштите у смањењу истог. Анализом законодавства и праксе у вези са одређивањем висине новчане социјалне помоћи (НСП), једнократне новчане помоћи (ЈНП) и пропуштене зараде код радно способних чланова домаћинства, ауторке су идентификовале потенцијалне изазове у оквиру система подршке најугроженијим члановима нашег друштва. Узорак је чинио 21 стручни радник/ца у 12 ЦСР у РС. Истраживање је спроведено у периоду од јуна 2023. до септембра 2023. године. Подаци су прикупљани путем посебно дизајнираног упитника за ово истраживање. Резултати истраживања указују на ниску ефикасност материјалних давања у РС, неуједначене износе ЈНП и неусаглашеност стручног поступка у различитим општинама у РС.