(untitled) (Baština, 2024)
Autori ovog rada imaju za cilj da istraze prisutnost i opravdanost primene Kaizen metode u sportu.Sport je fenomen od velikog društvenog i kulturnog značaja kojim se bavi mnoštvo ljudi, zbog čega je i podložan snažnim dinamičkim, diskontinuiranim, nelinearnim i neizvesnim promenama. U turbulentnim uslovima današnjice, sport kao delatnost od društvenog i privrednog interesa pod uticajem je velikih promena (kawarı 変わ) i rizika koje te promene postavljaju kako pred sam menadžment tako i pred samog sportistu. Predlog primene Kaizen metode u sportu i sportskoj industriji bazira se na angažovanosti i stalnom usavršavanju pojedinca, kroz temeljan i očigledan proces, prilagođen autentičnim potrebama svakog profesionalnog sportiste, a i sam sport i sportska delatnost prolaze kroz velike modifikacije usled globalnih svetskih i društveno tehnoloških promena koje uspešnost mere isključivo kroz prizmu valorizacije. Kaizen metoda može poboljšati efikasnost svake individue, svakog sportiste, ali isto tako i sportske organizacije. Uz primenu odgovarajuće Kaizen metode sam menadžment sportske organizacije timski može da ostvari brže postavljene ciljeve uz kvalitetno postavljanje operativnog i logističkog menadžmenta, sa postepenim i kontinuiranim poboljšanjem načina i organizacije poslovanja. Promovisanje Kaizen metode van matice iz koje je potekao, prepoznat je kao snažan alat koji ima za cilj racionalizovanje i uspešno korišćenje svih potencijalnih resursa. Smisao i potreba za Kaizen metodom jeste kontinuirano unapređivanje, sa uklanjanjem svih iluzornih faktora u toku stvaranja sportskih vrednosti odnosno rezultata.