(untitled) (Baština, 2024)
Овај рад је замишљен као прилог историји привреде на основу рада Епископа Саве (Бараћ) Дечанца а на основу неких његових уредби, аката и беседа крајем 19. и почетком 20. века. Време када се српска држава градила и развијала, гледајући да одбаци заостале принципе у животу и раду које су биле оставштина вишевековног ропства. Сава Дечанац је то, као учен и искусан човек, јако добро разумео и желео је да да свој прилог тој борби. Издавши две наредбе, два акта, он је са положаја на којем је био покушао да учествује у јачању српског сељака, земљорадника. Учествовао је у формирању земљорадничких задруга као у оснивању пчеларске задруге и тиме дао допринос развоју и модернизацији привреде на подручју његове јурисдикције а и шире.