(untitled) (Baština, 2024)
Ово рад се бави анализом трајног дискурса о технолошком детерминизму и његовом дубоком утицају на процес културних промена. У оквиру мултидисциплинарног дискурса, стављен је централни нагласак на променљиви на трансформативни потенцијал нових технологија, посебно вештачке интелигенције (AI), и њихове последице на културну еволуцију и очување људског идентитета. Осим тога, ова анализа проширује своје разматрање на етичке димензије у примени (AI) и кључну улогу коју игра културна различитост у етичком сагледавању ових технологија. Ослањајући се кључне изворе у овој области, рад се бави концептуализацијом технолошког детерминизма, пратећи увиде научника попут Винера и Маклуена (Winner and McLuhan). Док заступници технолошког детерминизма тврде да нове технологије, попут (AI), делују као носиоци културне трансформације, супротстављене перспективе овде перципирају опасну ерозију културне разноликости. У овом контексту, студија критички анализира Винерову "Аутономну технологију" да би разјаснила социо-политичке последице технолошког детерминизма, наглашавајући потребу за уравнотеженом етичком проценом. Свесни трансформативне моћи (AI), научници попут Бострома и Флоридија (Bostrom, Floridi) истраживали су етичке димензије њене примене . Рад разматра њихове резултате, истичући наглашавајући императив етичке будности у развоју и примени AI технологија. Они тврде да етичка сагледавања AI морају бити инхерентно везана за очување и унапређење културне разноликости, чиме се обезбеђује равномерна дистрибуција користи од AI. Рад такође истражује постојећи дигитални јаз и његову сложену везу са етичком проценом AI и истиче отрежњујућу стварност да неједнак приступ технологији појачава друштвене разлике. Како су показали ДиМаџио и Харгитаи (DiMaggio, Hargittai), дигитални јаз појачава постојеће неједнакости, наглашавајући етички императив решавања диспаритета у приступу у примени AI. У закључку, овај рад се залаже за нијансирано разумевање улоге технолошког детерминизма у културној еволуцији и централне важности културне различитости у етичкој процени AI. Наглашава се етичка обавеза за ублажавањем разлика у приступу технологији, чиме се осигурава праведнија и културно разноврснија будућност у доба вештачке интелигенције.