(untitled) (Baština, 2023)
Рад се бави улогом коју школска библиотека има у информационом и медијском описмењавању ученика, са посебним акцентом на дигиталне библиотеке које се користе у ту сврху. У првом делу рада дат је кратак осврт на промене у фонду школске библиотеке које су донеле нове информационо-комуникационе технологије. Oсим штампане библиотечке грађе школска библиотека све чешће поседује и дигиталне медије чиме постаје мултимедијално средиште школе. Истакнут је значај дигиталних медија у настави кроз приказ могућности њихове примене. Такође, изложени су и ставови разних аутора о примени дигиталних медија у образовању. У другом делу рада се сагледава значај дигиталне библиотеке у информационом и медијском описмењавању ученика. Најважнију функцију у томе имају школски библиотекари који оспособљавају ученике да сами проналазе информације, да их валоризују и ефикасно користе. Осим тога, помажу ученицима да креирају, анализирају и вреднују медијске садржаје.