(untitled) (Baština, 2023)
Безбедносни менаџмент је нова научна дисциплина која је настала спајањем две науке, науке безбедности и науке менаџмента. Савремене безбедносне претње, којих је у последње време све више, су довеле до повећаног интересовања за питања која се тичу безбедности, као и за организације које се овим питањима баве. У складу са променама које су наступиле на безбедносном плану, различите теорије и школе безбедности, такође су се развијале и мењале. Циљ овог рада је, стога, да представи различите приступе у изучавању безбедносног менаџмента као научне дисциплине, те да укаже на сличности и разлике међу представљеним теоријама и школама. У раду су представљени традиционални – волунтаристички приступ и алтернативни приступи безбедности. Такође су дати савремени проблеми безбедносног менаџмента са изазовима који су пред њим.