(untitled) (Baština, 2023)
У раду представљам део резултата теренских истраживања у Ибарском Колашину, пределу на северозападу Косова и Метохије. Централна пажња посвећена је догађају који колашински Срби доживљавају као важан део свог традиционалног културног наслеђа, а то је прослава мале славе, празника посвећеног слављењу другог, споредног породичног свеца. Истраживање наведеног догађаја спроведено је у селу Рујиште, смештеном у источном делу Ибарског Колашина, које је карактеристично по томе што сви његови становници као малу славу славе Светог Илију или Илиндан. У раду настојим да прикажем главне елементе прославе Илиндана у Рујишту, са фокусом на колективни аспект прославе, док циљ рада представља покушај пружања доприноса разумевању проучаваног догађаја као феномена чију важну улогу, посматрано са аспекта демографских процеса у Ибарском Колашину, чини улога друштвено-интегративног карактера. Истраживачки поступак примењен у раду базиран је на примени квалитативних метода, пре свега опсервације и вођења разговора са саговорницима. Теренско истраживање за потребе рада у селу Рујиште обављено је у месецу августу 2023. године.